octubre 26, 2021     Reservar Cita
La depressió és una malaltia molt freqüent, afecta a més de 300 milions de persones a tot el món segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

És un problema de salut important, sobretot quan és de llarga durada i intensitat moderada o greu, llavors pot alterar molt la vida de les persones en totes les seves àrees: personal, social i laboral. 

LA DEPRESSIÓ ÉS ACTUALMENT UN PROBLEMA SANITARI IMPORTANT 

En aquests moments, més de la meitat de persones que la pateixen no rep tractament ja que en molts països s’ofereix un abordatge mínim d’aquesta patologia mental. El problema és que hi ha forts vincles entre la depressió i altres trastorns. Per tant, implica un problema sanitari de gran rellevància a la societat, i hauria de ser reconeguda com a tal per buscar les solucions i recursos pertinents. 

Concretament, Espanya és el quart país d’Europa amb més casos de depressió, arribant a afectar a  gairebé 2 milions de persones. En les primeres posicions europees trobem Alemanya, seguida d’Itàlia i França. 

En tots els països afecta més a dones (5.1%) que a homes (3.6%). A Espanya s’accentua la incidència en dones (9.2%) enfront de (4%) en homes segons dades dels últims anys de l’Enquesta Nacional d’Estadística. 

Respecte a medicació relacionada segons el mateix estudi, el 10.7% de la població consumeix relaxants, tranquil·litzants o pastilles per dormir, i el 4.8% antidepressius o estimulants. Un 5,4% de la població refereix haver acudit al psicòleg en algun moment de la seva vida. 

AUGMENT DE CASOS DE DEPRESSIÓ A LA ÚLTIMA DÈCADA 

L’OMS explica que la depressió es caracteritza per la presència de tristesa, pèrdua d’interès o plaer, sentiments de culpa o falta d’autoestima, trastorn de la son... Es té major probabilitat de patir depressió davant la pobresa, la desocupació, esdeveniments vitals com la mort d’un ésser estimat o la ruptura d’una relació sentimental, una afecció física o problemes relacionats amb el consum d’alcohol i substàncies. 

Els casos de depressió han augmentat un 20% en la última dècada convertint-se en la major causa de discapacitat al món segons la mateixa OMS. Un tema que preocupa molt són l’alt nivell de suïcidis que hi ha, sobretot entre la gent jove. Gairebé 800.000 persones es suïciden cada any al món, equival a un suïcidi cada 4 segons, i la relació amb la depressió és clara. 

LA DEPRESSIÓ REQUEREIX AJUDA PROFESSIONAL

Quan hi ha canvis a la nostra vida és normal necessitar un temps i un període d’adaptació. El problema és quan passat aquest període i seguim tenint canvis d’humor freqüents i baix estat d’ànim gran part del dia, fets que ens dificulten de manera important portar una vida diària satisfactòria, llavors és el moment d’ adonar-nos  que hem de demanar ajuda professional. 

 

CONSELLS INICIALS SI TENS SÍMPTOMES DEPRESSIUS 

Aquí tens els primers consells que has de tenir en compte si et notes amb símptomes depressius: 

– Parla dels teus sentiments i com et trobes amb persones de confiança 

– La majoria de persones se senten millor després de parlar amb algú que les entén 

– No t’aïllis 

– Tingues una actitud positiva i confia en tu 

– Demana ajuda psicològica adequada per a realitzar un tractament de la depressió 

La vida és continu moviment, passem per moltes etapes, unes millors i altres pitjors. Però la vida cal viure-la amb ganes i il·lusió perquè la VIDA ÉS ACCIÓ. No podem quedar-nos asseguts si no estem bé, hem de buscar solucions el més aviat possible. 

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Veure totes les publicacions

Afegeix un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Últims vídeos

Tens preguntes? Parlem
Atenció al client
Necessites ajuda? Xateja amb nosaltres a Whatsapp
Anna Ortiz
Psicòloga
Estic en línia