octubre 26, 2021     Reservar Cita
Qui ens diria fa unes setmanes que estaríem confinats a casa? Qui ens diria que una cosa tan senzilla com sortir al carrer ens seria arravatat? Qui ens diria que hauríem de fer cues al carrer per anar a comprar aliments bàsics?

Qui ens diria que no podem anar a veure els nostres familiars? Qui ens diria que no podem anar a fer una cervesa amb els amics? Situacions tan senzilles i tan normals durant tota la nostra vida i, de cop, han desaparegut… un abans i un després… 

La nostra ment està desorientada, no para d’escoltar paraules noves, estranyes i que bombardegen els nostres pensaments amb molta intensitat diversos cops cada dia… restriccions, virus, confinament, estat d’alarma,  espai de seguretat, mascaretes, guants, solidaritat, hospitals, UCIs, morts… tot un cocktail potent de terminologia combinada amb la dura realitat que no acabem de digerir del tot. Per sort, els nostres mecanismes de defensa s’activen i ens suavitzen les informacions, ens permeten estar en un impàs entre el passat i el present, entre el present i el desitjat futur. 

Hi ha 2 paraules que podrien definir el nostre estat actual per la majoria de persones: 

INCERTESA 

Sabem que la vida és incerta… però ara la incertesa ha fet perillar el nostre estat de benestar físic i emocional. La incertesa fa que moltes persones estiguin ansioses, insegures, preocupades i visquin aquests dies amb un alt grau d’angoixa i tristesa. Hi ha tantes incerteses:  Incertesa al dia a dia, incertesa a si ens contagiarem del virus nosaltres o els familiars, incertesa de quan de temps durarà el confinament, incertesa de si morirà algun conegut, incertesa de quan podrem fer vida normal… de fet, la incertesa es palpa a cada recó. 

QUÈ PODEM FER DAVANT LA INCERTESA? 

1.Viu el present, l’avui i l’ara 

2.Atura el pensament més enllà del què sabem 

3.No cal dramatitzar situacions, hem de ser realistes no catastrofistes 

4.No imaginem el què podria passar, perquè no ho sap ningú encara 

5.És possible que et contagiïs, però poc provable que tinguis complicacions 

6.No magnifiquis els esdeveniments, la situació és la que és, ni més ni menys 

7.Pensa en positiu, és cert que és una pandèmia, això implica que és un període amb un inici i un final, cada dia queda un dia menys per retornar a la normalitat. 

8.No cal donar voltes mil vegades al mateix pensament. Quan entris en un cercle viciós fes alguna activitat que et mantingui centrada la ment. 

 

POR 

La por és una emoció que en extrems ens pot portar a sentir  terror. La por ens pot arribar a paralitzar i a fer-nos sentir que res té sentit. Tenim por a contraure la malaltia, por al nostre futur personal i professional, por a les conseqüències de la situació cap a nosaltres, por a  relacionar-nos amb els altres per si ens poden contagiar, por a sortir al carrer, por a anar a comprar… vivim immersos en una por generalitzada que es contagia com el mateix virus, amb rapidesa i sense aturador. 

QUÈ PODEM FER DAVANT LA POR: 

1.Accepta la por i viu-la com una emoció normal davant la situació extrema que vivim 

2.Deixa que la por es manifesti. Sentir por no és dolent, de fet estem davant d’un perill nou per nosaltres i aquesta reacció és adaptativa 

3.Enfronta’t progressivament als pensaments que et generen la por i busca respostes més adaptatives que els contrarestin i substitueixin 

4.Confia en tu i busca alternatives als pensaments autodestructius 

5.No agafis una actitud victimista, bàsicament perquè no t’ajudarà en res 

6.T’has de fer amic/ga de la teva por, és la teva companya de viatge, no la consideris en cap cas una enemiga 

Va… ànims! Tu pots! La situació és complexa, és un fet que no ens hauríem ni imagina’t mai que passés… però cal estar calmats, serens i enfocant el dia a dia amb ganes i força, pensant que cada dia que passa és un dia més que ens apropa al retorn a la normalitat. 

La VIDA ÉS ACCIÓ, per tant no et rendeixis cal seguir endavant! 

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Veure totes les publicacions

Afegeix un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Últims vídeos

Tens preguntes? Parlem
Atenció al client
Necessites ajuda? Xateja amb nosaltres a Whatsapp
Anna Ortiz
Psicòloga
Estic en línia