octubre 26, 2021     Reservar Cita
Hi ha moments a la vida que el sentiment de soledat augmenta, es palpa a l’ambient. Ens estem trobant davant d’una experiència desconeguda, plena de misteri i incertesa. Cada setmana ens donen notícies diferents, cada cop més greus, més restrictives i amb més afectacions cap a les nostres vides.

Maquetador Visual

LA SENSACIÓ DE SOLEDAT AUGMENTA 

En aquests mesos la sensació de soledat augmenta, ens treuen gran part de les llibertats que tenim: sortir al carrer, relacionar-nos, apropar-nos a les altres persones… som éssers socials i com a tals necessitem el contacte, socialitzar-nos i la proximitat del nostre entorn proper 

Ens fan estar a casa, tancats, aïllats de tot contacte directe amb l’exterior, ens obliguen a confinar-nos un temps indefinit amb les conseqüències psicològiques que això comporta. És moment de grans reflexions, de retrobar-nos a nosaltres mateixos, de viure des del present un futur incert. Tots aquests fets activen un dels sentiments que tindrem moltes persones durant aquestes setmanes: la soledat.  

QUÈ ÉS LA SOLEDAT? 

La soledat pot ser real i física doncs moltes persones viuen soles i poden tenir la sensació d’estar aïllades de la societat, sobretot en aquestes setmanes de confinament. O una soledat més emocional o també coneguda com a solitud….és la sensació que tots hem experimentat algun cop a la vida i que es tracta de la vivència de sentir-nos sols doncs, de fet, ens podem sentir molt sols encara que estiguem molt ben acompanyats.  

Si parlem d’aquesta soledat emocional normalment va vinculada a un estat de patiment, insatisfacció amb la nostra realitat i malestar permanent que ens condueix, poc a poc, cap a un pou fosc on ens sentim vulnerables, perduts i apartats de tot i de tothom. Moltes vegades, la solitud va acompanyada de la sensació d’incomprensió, de pensar que no ens entén ningú, que estem passant per una situació molt dura i no podem comptar amb el suport de cap persona propera. 

LA SOLEDAT COM A ÚNICA COMPANYA DE VIATGE 

La soledat llavors es converteix en la única companya de viatge on el buit es fa cada dia més palpable i la sensació d’aïllament arriba a extrems importants que fa que l’estat d’angoixa i símptomes depressius acompanyin els nostres dies. 

Què podem fer davant d’aquesta sensació de soledat? 

1.Podem demanar ajuda a un professional expert. Actualment els tractaments online estan funcionant molt bé i, precisament en aquest moment, ens ajudaria a tenir un suport directe. 

2.Podem estar en contacte permanent via telemàtica amb familiars i amics. Cada dia hem de parlar amb diverses persones, necessitem expressar, comentar el dia, explicar les nostres angoixes, compartir unes informacions o dubtes 

3.Podem estar actius: el fer coses, llegir, netejar, escriure,… ens fa sentir útils, vius i ens ajuda a rebaixar la sensació de buit interior. 

4.Podem fer-nos amics de la soledat i entendre que està sol no vol dir que ens haguem de sentir sols, al contrari, podem estar sols i sentir-nos molt ben acompanyats perquè estem bé amb nosaltres mateixos i amb els altres. 

5.Podem buscar a persones que es trobin en una situació similar a la nostra i així, poder compartir les nostres experiències i vivències amb persones que ens entendran enseguida perquè estan passant pel mateix. 

AJUDEM A LA SOLEDAT A QUE NO SIGUI LA ÚNICA PROTAGONISTA DEL DIA 

Com ja hem dit, la situació de les pròximes setmanes no és fàcil. Per aquest motiu, no la podem complicar més del just i necessari. Hem de donar-li la volta a sensacions que ens desborden perquè els dies es fan molt llargs quan hi ha situacions de malestar i patiment emocional. 

No podem donar-li voltes tot el dia al mateix, virus COVID19, ens hem de dosificar les informacions, és recomanable estar informat però no cal està enganxat a les notícies a cada hora perquè entrem en un cercle perillós de males notícies, sentiments de tristesa, ganes de plorar, fatiga mental, i tot un seguit d’aspectes que no és bo que ens envaeixin tantes vegades el dia. La ment ha de poder parar i desconnectar, necessita carregar piles i distreure’s amb altres elements de l’entorn immediat que li donin frescura, calma i renovació per afrontar el següent dia amb l’energia renovada. LA VIDA ÉS ACCIÓ. 

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Veure totes les publicacions

Afegeix un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Últims vídeos

Tens preguntes? Parlem
Atenció al client
Necessites ajuda? Xateja amb nosaltres a Whatsapp
Anna Ortiz
Psicòloga
Estic en línia