octubre 26, 2021     Reservar Cita
Per trobar el benestar, l’estabilitat i la satisfacció a la nostra vida hem de poder gaudir de diferents àrees que entre elles es combinin i ens aportin complementarietat.

Perquè ho entengueu, us posaré l’exemple d’una cadira… oi que té 4 potes? I que les 4 són imprescindibles perquè la cadira estigui ben estable? Doncs el mateix passa amb la vida de les persones, necessitem aquestes 4 àrees per tenir estabilitat i plenitud… si  tenim només 3 àrees començarem a entrar en un terreny perillós, volàtil i ple d’inestabilitats i  si baixem a 2 àrees, la persona començarà a tenir, en general, veritables mancances i problemes importants tant a nivell psicològic com social. 

QUINES SÓN AQUESTES 4 ÀREES FONAMENTALS A LA NOSTRA VIDA? 

Us proposo que mentre les anem comentant, aneu pensant si vosaltres teniu aquestes àrees completes, si us aporten tot el què explico i, sobretot, si les podríeu optimitzar perquè encara us poguessin aportar més ingredients saludables al vostre dia a dia. 

1.FAMÍLIA

La família ens acompanya des de que naixem fins que morim. Hi ha la família nuclear i després la família més extensa que es va ramificant fins a familiars tan llunyans que quasi no coneixem. Dins la família normalment és el lloc on podem ser nosaltres mateixos. De fet, una part del què som els hi devem als nostres pares que ens han inculcat una educació, uns valors i una manera de fer i ser davant la vida.  

La família ens acompanya en vàries generacions: la dels avis que ens transmeten saviesa i tradició, la dels pares que ens han cuidat i fet les persones adultes que som actualment, la nostra on seguim creixent i desenvolupant-nos amb la nostra parella o amics, la dels fills (en cas de tenir-ne) on posem tota la nostra experiència i saber fer per acompanyar-los en el seu creixement amb tota la nostra força i il·lusió i, finalment, els néts on tornarem a començar la roda de transmetre’ls saviesa i tradició aportant tot el nostre recorregut vital. A cada etapa de la vida, la família hi juga un paper molt important, sempre està allà, sempre ens retorna als nostres orígens, les nostres arrels, a la calma interior i ens impulsa a ser qui som a cada moment.  

2.AMICS

Som éssers socials, necessitem l’afecte i l’estima dels altres. Ens agrada formar part de diferents grups i, aquest fet, ens integra a l’entorn i al món. 

Les amistats són escollides, ens acostem a persones que ens hi sentim bé, que són del nostre gust, que ens aporten satisfaccions i profund benestar. De fet, els amics són transcendentals a totes les etapes de la vida, hi ha amics que ens acompanyaran des de la infància i durant tota la vida i amics que formaran part de les diferents etapes per les que anem passant. 

Cada amic és especial i únic, de fet, cada amic que tenim ens aporta algun aspecte que ens complementa. Cada amic ens proporciona alguna cosa especial: un amic ens fa suport davant problemes, un altre amic ens dóna bones converses, un altre amic ens fa créixer professionalment, un altre amic ens acompanya fent algun hobby… El més important és rodejar-se d’amics variats i que siguin amics de qualitat. Amics que ens permetin ser millors, créixer i desenvolupar-nos positivament com a persones. L’intercanvi mútuo és el que fa les relacions tan riques i intransferibles.

3.EL TREBALL

El treball és una part també molt important a la nostra vida… molt més transcendental del què a vegades ens imaginem. És un rol bàsic i m’atreviria a dir necessari a nivell psicològic. En el cas de no tenir un treball, quedaria compensat en tenir unes funcions determinades on us sentiu útils, una tasca de voluntariat… alguna activitat on aporteu a la societat i, alhora, la societat  us aporti a vosaltres directa o indirectament. 

El treball hauria de ser el nostre lloc de creixement, satisfacció, motivació, repte, èxit, millora contínua i un llarg etcètera de conceptes vitals que ens enriqueixen com a ésser humans.

El treball ens permet formar part d’un grup, d’una organització, i aquest fet cobreix expectatives, ens dóna status social, reconeixement, especialització, entre moltes altres coses. En ell ens desenvolupem dins d’una àrea de coneixement i adquirim experiència en certs temes que ens apassionen o són vocacionals. És cert, que a vegades passem etapes on no estem treballant a la feina de la nostra vida, però llavors hem de marcar-nos objectius de canvi cap al camí professional que desitgem. Tot és qüestió de ganes, repte, motivació, implicació i lluita pel què es vol dins la coherència de qui som i la vida que tenim.

 

4.HOBBY

Els hobbies són la última peça que falta del puzzle, de les 4 àrees fonamentals de la nostra vida. Es tracta d’escollir i gaudir d’una passió que ens ajudi a millorar  la nostra salut física i mental, estimulant i afavorint el benestar personal. De fet, hi ha mil hobbies: esportius, creatius, artístics… però tots ells tenen en comú que ens permeten desconnectar de la rutina diària, disminuir l’estrès, la soledat i l’aïllament perquè els podem compartir amb altres persones aficionades a la mateixa temàtica o activitat. En cas de l’esport ens permet sortir de la vida sedentària i en, tots ells, optimitzar el temps lliure, un temps on adquirim qualitat i noves vivències. 

En definitiva, aquests 4 pilars són fonamentals, et proposo que valoris cada una d’aquestes àrees, la defineixis segons les teves necessitats, el què tens actualment de cada àrea i el què t’agradaria aconseguir en un futur per seguir aportant coses noves a la teva vida. Així, et podràs marcar uns objectius realistes i, poc a poc, podràs teixir un nou escenari ple de més possibilitats i, posteriorment, realitats. Som éssers social i aquestes 4 àrees formen part d’aquesta dimensió que ens fa ser persones vives, alegres i amb qualitat de vida. No oblidis que: LA VIDA ÉS ACCIÓ.

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Veure totes les publicacions

1 comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

  • Molt bon artícle. M’ha ajudat a pensar quines àrees de la meva vida he de revisar i millorar. Gràcies

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Últims vídeos

Tens preguntes? Parlem
Atenció al client
Necessites ajuda? Xateja amb nosaltres a Whatsapp
Anna Ortiz
Psicòloga
Estic en línia