octubre 26, 2021     Reservar Cita
Què t'agradaria fer a la vida i no fas per por? Estàs estancat/da perquè avançar t'espanta? Et sents paralitzat/da davant el dia a dia? Dubtes de ser capaç de fer alguna cosa per por dels resultats? Has de prendre una decisió important i et bloqueges?

QUÈ ÉS LA POR?

La por és una de les emocions més bàsiques de l’ésser humà. És una emoció fonamental per a la supervivència. La por és la reacció que es produeix davant d’un perill imminent, qualsevol cosa o situació pot provocar por en una persona. De fet, la por està a totes les cultures.

La por ens paralitza i ens fa fixar tota la nostra atenció en l’estímul que la desencadena. Entre altres coses la por és una emoció desagradable i implica viure amb malestar, preocupació, bloqueig emocional, limita la presa d’acció, ens condueix en ocasions a perdre el control de les situacions… en definitiva, és una barrera que ens impedeix viure la vida.

Respecte a la globalitat de pors, simplement hem d’estar atents a les pors disfuncionals, a aquelles pors que ens perjudiquen, a les pors que ens limiten i impedeixen fer allò que desitgem. Res ni ningú ha d’obstaculitzar els nostres objectius, reptes i somnis, i menys la por: “VIU, FES I GAUDEIX AMB POR”.

HEM FER-NOS AMICS/GUES DE LES NOSTRES PORS

De fet, podem tenir moltes pors: por al que diran de nosaltres, por al fracàs, por a la solitud, por a la mort, por a perdre el control, por al futur, por a l’abandonament… Moltes vegades la por ens confon, confon la nostra realitat i ens fa veure el costat difícil de les coses. Davant les decisions cal avaluar els riscos, però quan aquests estan avaluats, hem d’actuar amb o sense por, la por no pot ser un limitador. La idea és que ens hem de fer amics/gues de les nostres pors, han d’anar al nostre costat, ni per davant ni per darrera, simplement hem d’acceptar que anirem acompanyats per la por en moltes ocasions ja que forma part del camí d’aconseguir l’evolució, la millora i els nous resultats.

QUÈ PUC FER DAVANT LA POR?

  1. Identifica la por i el motiu de la seva aparició
  2. Analitza si és una por racional o irracional
  3. Avança encara que la por t’acompanyi
  4. No miris enrere, centra’t en el present i projecta el futur
  5. Busca experiències d’altres persones que han aconseguit el que desitges
  6. Converteix la por en la teva aliada per poder avançar més ràpid
  7. Accepta la por com una cosa natural i que forma part del procés que estàs duent a terme
  8. No permetis que la por et paralitzi per molt de temps
  9. No pensis tant i actua més
  10. Converteix la por amb el teu company de viatge

La vida és un aprenentatge constant, és un camí que comporta tota mena de situacions i que cal afrontar amb la nostra millor actitud. Hem de deixar de ser víctimes i de viure bloquejats i hem d’ampliar els nostres horitzons. En el nostre dia a dia hem de ser autèntics, viure sense màscares i apostar pel canvi continuo. Evidentment cap canvi important passa de la nit al dia, tenim temps d’agafar impuls i processar cada situació per saltar al següent esglaó amb confiança i seguretat en nosaltres mateixos.

LLUITAR CONTRA LA POR ÉS UNA BATALLA INTERMINABLE

Intentar lluitar contra la por fins a derrotar-la pot ser una lluita interminable que ens portarà a un enorme esgotament, però no podem quedar-nos en el catastrofisme, de vegades el resultat no és perfecte però tot camí o decisió ha de tenir un Pla A (Pla ideal) i un Pla B (Pla alternatiu). La por no ens pot controlar a nosaltres ni a les nostres vides, a canvi, la VIDA ÉS ACCIÓ i hem d’activar-nos perquè la por estigui sota el nostre control. En el cas que no ho aconsegueixis estarem encantats d’ajudar-te a l’Institut PSICO. Psicologia i Desenvolupament a Mataró. Veuràs que un cop t’ajudem a recol·locar la por al seu lloc, et sentiràs alliberat/da i seràs molt més capaç de trobar el teu benestar personal.

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Veure totes les publicacions

Afegeix un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Últims vídeos

Tens preguntes? Parlem
Atenció al client
Necessites ajuda? Xateja amb nosaltres a Whatsapp
Anna Ortiz
Psicòloga
Estic en línia