octubre 26, 2021     Reservar Cita
Quan les pors impliquen una afectació significativa en el nostre dia a dia llavors cal buscar una solució professional i terapèutica. Les intervencions basades en l'exposició són considerades un ingredient fonamental de totes les teràpies efectives en els trastorns d'ansietat i en les pors irracionals que ens paralitzen. L'objectiu és la confrontació directa amb l'estímul temut.

L’evidència empírica ha mostrat que l’exposició sistemàtica i continuada a l’estímul temut permet reduir la resposta de por i ansietat.

Et vaig a explicar en què consisteixen els diferents tipus d’exposició perquè puguis veure que realment són teràpies que et poden ajudar a minimitzar el teu enorme malestar.

L’EXPOSICIÓ EN VIU

Aquesta exposició és la que et comentaré amb més detall per ser la més efectiva en la majoria de trastorns associats a la por. De fet, tal com el seu nom indica l’exposició en viu implica prendre contacte directe amb la situació o objecte temut de forma gradual. L’objectiu de la teràpia és que la persona sigui capaç d’intentar controlar l’ansietat davant l’estímul, situació, fet o objecte que li genera la por o el pànic. En aquest cas, els psicòlegs som guies i acompanyants en el teu procés d’enfrontar-te a aquesta situació temuda i, que a poc a poc, vagis tolerant l’angoixa que aquesta et genera sense que fugis o intentis evitar-la. D’aquesta manera, aniràs veient i et convençeràs que les conseqüències no són tan terribles ni catastròfiques com t’imaginaves. D’aquesta manera, aniràs normalitzant els símptomes de manera progressiva fins a la seva desaparició.

Aquesta tècnica permet aconseguir canvis fisiològics a causa que ens acabem acostumant a l’estímul temut, canvis conductuals ja que deixem de tenir una resposta conductual aversiva o evitativa i, finalment, canvis cognitius ja que canvien les expectatives a causa de la comprovació i convenciment que no hi ha un perill real.

Abans de començar l’exposició en viu i, sobretot, per assegurar-nos que sigui un èxit cal fer un treball en la consulta de reestructuració cognitiva, de tècniques de respiració i relaxació, autoinstruccions … etc. Per tant, hem de preparar-nos per a l’exposició en viu prèviament per treballar i gestionar l’ansietat i, alhora, millorar la qualitat dels nostres pensaments a través de reestructurar les idees negatives i catastròfiques que van associades a aquestes pors.

Un aspecte també molt important és que els intervals de temps entre sessió i sessió han de ser curts, no es recomana que passi massa temps entre sessió i sessió.

Hi ha un aspecte que has de tenir molt clar i és que has d’enfrontar-te a la por des de la convicció que conjuntament  viurem l’experiència fins al final. En cap cas, hauríem d’abandonar el procés ni fer conductes d’evitació durant la sessió ja que si ho fem, no avançarem en el propòsit.

EXPOSICIÓ EN IMAGINACIÓ

Aquest tipus d’exposició implica imaginar que s’estan afrontant les situacions o fets que provoquen l’ansietat o la por. Cal rememorar amb detall l’entorn, els símptomes, les emocions, els pensaments i les conseqüències temudes. Aquesta tècnica és útil quan la situació temuda ja ha passat (exemple un trauma anterior) o quan no és fàcil poder fer una exposició en viu (exemple de fòbia o por a volar en avió).

EXPOSICIÓ PER MITJÀ DE REALITAT VIRTUAL

L’exposició que està en auge aquests últims anys és l’exposició mitjançant la realitat virtual, aquest procediment es fa mitjançant ordinadors o en un ambient virtual automàtic computeritzat. La idea és crear un estímul o situació que simuli la teva experiència de por i, així, poder treballar-la des de la pròpia consulta.

ÈXITS QUE S’ACONSEGUEIXEN AMB L’EXPOSICIÓ A LA POR

  1. Aprendre a trencar o reduir l’associació entre els estímuls o situacions i les reaccions negatives i, per contra, respondre de manera més adaptativa.
  2. Aprendre i interioritzar que les conseqüències negatives temudes no acaben passant i, per tant, no hi ha base per a la por.
  3. Aprendre que un mateix és capaç de gestionar-se les pors en el seu dia a dia.

Espero que aquesta explicació et serveixi per veure que el teu problema té solució i que simplement cal posar-te en les mans d’un bon psicòleg per poder començar a treballar la solució del problema: “LA VIDA ÉS ACCIÓ” i a L’Institut PSICO. Psicologia i Desenvolupament et podem ajudar. T’esperem!

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Veure totes les publicacions

Afegeix un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Últims vídeos

Tens preguntes? Parlem
Atenció al client
Necessites ajuda? Xateja amb nosaltres a Whatsapp
Anna Ortiz
Psicòloga
Estic en línia