octubre 26, 2021     Reservar Cita
Què és millor treballar per a altres o emprendre? T'agrada treballar per al teu cap o ser el teu propi cap? Has aconseguit el teu somni professional? T'apassiona el teu treball? Creus que estàs en el moment ideal per valorar un canvi professional? Et sents realitzat? Només busques la comoditat i no t'interessa progressar?

Quan pensem en ser emprenedors vs. empleats sobretot posem el focus en el tema econòmic però, realment, el tema va molt més enllà, es tracta de mirar l’impacte que aquestes opcions causen en tu com a persona. En una  de les etapes de la vida és important plantejar-se a fons aquesta qüestió i analitzar detalladament les 2 possibilitats, amb els seus avantatges i desavantatges, i prendre una decisió vinculada a aconseguir la vida que desitges tenir. A la vida tot és una elecció, simplement cal escollir el camí que més ens convingui. 

ENS HAN EDUCAT PER A SER EMPLEATS

A Espanya la cultura de l’emprenedoria costa d’entendre. Ens preparen per treballar per altres, per tenir uns ingressos fixes i per tenir seguretat financera. És cert que a moltes persones els sembla bé aquesta opció, però és important tenir clar que és simplement una de les opcions i que hi ha una altra opció que et pot aportar molts avantatges i si ets aventurer convertir la teva vida en una apassionant aventura. 

Estaria bé que en algun moment del nostre recorregut vital poguéssim valorar l’opció de ser emprenedors, d’estudiar la possibilitat de ser el teu propi cap, de posar les teves normes, d’aconseguir els teus somnis professionals, de lluitar per tu mateix i el teu negoci, de tenir uns salaris sense sostre. Emprendre pot ajudar a despertar el millor de nosaltres mateixos, i ens vincula a l’acció permanent, a la novetat constant, arepte insaciable i a l’autenticitat de ser qui realment som. 

AVANTATGES, PORS I PREGUNTES SOBRE LA POSSIBILITAT D’EMPRENDRE 

Tots hem somiat amb tenir llibertat financera, amb tenir llibertat per prendre les nostres pròpies decisions professionals i tenir llibertat d’horaris laborals. D’altra banda, moltes vegades no ens ho plantegem o simplement no donem el pas perquè tenim por a la incertesa, a començar una experiència desconeguda, a assumir riscos, al fet que no ens funcioni el projecte. Et proposo   que contestis a aquestes preguntes: Si altres persones han estat capaces de que el negoci que tu vols emprendre els funcioni, perquè a tu no et funcionarà? Estàs preparat per emprendre? Tens la formació i l’experiència necessària? Tens contactes en el teu sector? Tens força de voluntat, disciplina i ets organitzat? Et faria il·lusió aportar el teu valor a la societat? Creus que tens les capacitats per ser un bon empresari? Has analitzat què necessites per començar en el món de l’emprenedoria? Aquestes preguntes són claus per poder valorar el teu futur professional. 

REFLEXIÓ PERSONAL SOBRE SER EMPLEAT VS. EMPRENEDOR 

Et convido a que escullis de cada frase, 1 de les 2 paraules que et vaig a enumerar a continuació, per ajudar-te a reflexionar sobre el tema: 

  1. Seguretat vs. incertesa
  2. Ingressos fixos vs. ingressos variables (sense límit)
  3. Dependència d’un superiorvs. independència total
  4. Comoditat vs. risc
  5. Opcions limitades de creixement vs. opcions il·limitades de desenvolupament
  6. Control vs. llibertat
  7. Complir ordres vs. posar les teves normes

 

SER EMPRENEDOR NO ESTÀ FET PER A TOTS 

De fet, una persona que vulgui emprendre i no estigui preparada per fer-ho, pot tenir importants problemes i complicar-se molt la vida. Després d’aquesta petita anàlisi anterior si tens clar que segueixes volent ser empleat, enhorabona, tens les coses clares a la teva vida. Si el teu treball ja et fa feliç i aquesta manera de viure t’és còmoda no canviïs d’opció perquè ja has aconseguit el teu objectiu professional. Però si al llegir l’article t’han entrat dubtes sobre el tema, o fa temps que vols emprendre i no t’atreveixes, llavors et convido a que no desestimis aquesta opció a la teva vida. Si encaixes en el perfil següent: emprendre et sona a llibertat, passió i somnis, et sentiries més realitzat, necessites posar-te a prova i lluitar pels teus reptes, tens molt a aportar a la societat i al món, necessites començar una nova etapa de creixement personal i professional, és el moment de desenvolupar i potenciar els teus talents… t’animo a que et posis mans a l’obra. Realment no perdem res per intentar-ho i sempre que vulguem podem tornar a ser empleats. També hi ha l’opció de compaginar ser empleat i començar a emprendre progressivament. 

LA VIDA ÉS LA SUMA DE DIFERENTS ETAPES PERSONALS I PROFESSIONALS 

A la vida tot té un procés, primer ens vam formar, després vam adquirir experiència normalment sent empleats d’altres professionals millors que nosaltres i vam aprendre d’ells, i, finalment, arriba el moment per a algunes persones de voler muntar el nostre projecte professional. En el meu cas, jo vaig decidir emprendre, i és una de les àrees de la meva vida de la que estic més satisfeta, i, per aquest motiu, ajudo a fer el salt a professionals que volen estudiar la possibilitat de muntar el seu propi negoci. La VIDA ÉS ACCIÓ, i si la teva il·lusió és emprendre, si us plau, busca la manera que aquesta il·lusió es converteixi en la teva realitat. 

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Veure totes les publicacions

Afegeix un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Anna Ortiz

Núm. Col·legiada 11.974
Psicòloga sanitària i Especialista en desenvolupament personal

Últims vídeos

Tens preguntes? Parlem
Atenció al client
Necessites ajuda? Xateja amb nosaltres a Whatsapp
Anna Ortiz
Psicòloga
Estic en línia